Strony

środa, 30 kwietnia 2014

Meksykańska zupa z kurczaka



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 1 i ½ godziny

Składniki na 4 porcje – każda porcja około388 kalorii
  • 3 kostki bulionu drobiowego
  • 2 małe piersi z kurczaka (350g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryczka chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 250g winnych pomidorów
  • 2 zielone cebulki
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 limonka
  • 400g świeżego makaronu ryżowego (lub 150g suchego)


Do dużego garnka wlać 1.5 litra zimnej wody, wrzucić piersi z kurczaka i kostki drobiowe. Gotować około godziny pod częściowym przykryciem od momentu zagotowania aż mięso będzie miękkie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekana cebulę, doprawić sola i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem okolo 10 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i chili, smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać bulion drobiowy, zmniejszyć gaz i gotować razem przez kilkanaście minut by wszystkie smaki się przegryzły.
W tym czasie przygotować w osobnym naczyniu salsę z pokrojonych w kostkę pomidorów, drobno pokrojonych zielonych cebulek i natki pietruszki. Wyłączyć gaz, do zupy dodać sok z  limonki. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zazwyczaj taki makaron gotuje sie 1-2 minuty, jeśli używamy świeżego makaronu wystarczy na chwilę zalać go wrzątkiem. Zupę nalewać do misek, podawać z makaronem a na wierzch każdej porcji kłaść dużą łyżkę salsy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz