Strony

czwartek, 1 stycznia 2015

Zupa z kurczakiem i boczkiem



Przygotowanie: 15 minut
Czas gotowania: 40 minut

Przepis ną tą zupę znalazłam w książce pt. "Year full of recipes" jest tam 366 różnorodnych przepisów na każdy dzień roku i choć ten przepis nie pochodzi z pierwszej strony mojej książki to właśnie nim postanowiłam powitać Nowy Rok. Z tej okazji wszystkim moim czytelnikom życzę pomyślności  i dużo pyszności na stołach.

Składniki na 4 porcje- każda porcja około 235 kalorii
  • łyżka oleju
  • 2 male pory (350g)
  • mała marchewka 
  • duża piers z kurczaka (300g)
  • ¼ szklanki ryżu (55g)
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • ¼ łyżeczki sosu worcestershire
  • 6 plasterków boczku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • ¼ pęczka szczypiorku




Por dokładnie umyć i drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tartce na grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, dodać por i marchewkę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut, następnie dodać kurczaka zwiększyć ogień i smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać ryż i gotować następne 2 minuty.
Następnie dodać 5 szklanek gorącej wody, 2 kostki bulionu drobiowego, liście laurowe, goździk, sos worcesterhire, sól i pieprz. Gdy wszystko się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury , boczek ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut do momentu aż boczek zrobi się chrupiący, upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Szczypiorek drobno posiekać i wrzucić do zupy, dodać natkę pietruszki, połamany na mniejsze kawałki boczek, wszystko wymieszać, gorąca zupę odstawić na 5 minut by wszystkie smaki się przegryzły.

1 komentarz: