Strony

czwartek, 18 czerwca 2015

Ciasteczka shortbread



Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 10 minut

Składniki na 40 ciasteczek każde około 93 kalorie
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • szklanka mleka w proszku (125g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego (30g)
  • 3 łyżki drobnego cukru (45g)
  • kostka zimnego masła (250g)
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka mąki do podsypywania

Mąkę i mleko w proszku przesiać do miski (do tego przepisu potrzebne jest mleko w proszku a nie granulowane), dodać cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kostkę zimne masło. 
Wyrobić ciasto rozgniatając kawałki masła z resztą składników. Pod koniec wyrabiania masy dodać 2 łyżki mleka. 
Gotową masę włożyć do lodówki na 20 minut następnie stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto o grubości około 1cm, z ciasta wykarawać ciasteczka dowolnego kształtu, ja użyłam stempla wielkosci 3.5cm x 6cm.
Ciasteczka układać na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blasze (nie trzeba zostawiać sporych odległości ciasteczka trochę urosną ale nie dużo). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160˚C bez termoobiegu około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz